Tak Sangka Wang Rokok Yang Disimpan Sejak Setahun Lalu Cukup Untuk Pasangan Ini Beli Motosikal Baru Secara Tunai

Jakarta: Seorang wanita telah mendapat perhatian ramai netizen di negara jiran ini selepas dia telah memuatnaik gambar yang menunjukkan sejumlah wang terkumpul hasil duit rokok suaminya.

Apa yang menarik perhatian, hasil suaminya berhenti merokok sejak Novermber 2015 lalu itu, wang yang sepatut digunakan membeli produk tembakau itu telah disimpan setiap hari membolehkan selepas setahun enam bulan mereka telah berjaya membeli sebuah motosikal baru secara tunai.

Kisah mereka telah menjadi tular di media sosial di mana wanita berkenaan bernama Dita Sari Wootekh menyatakan yang suaminya mula berusaha menghentikan tabiat itu sejak November 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Sejujurnya saya ketika itu juga tidak yakin dia mampu berbuat demikian, namun tetap memberi sokongan.

“Dia memilih sendiri berbuat demikian, bukan kerana dipaksa atau dilarang sesiapa. Alasannya kerana mahu hidup sihat.

“Untuk menunjukkan komitmennya, suami saya mengubah bekas akuarium di rumah kami untuk menjadi tabung yang dilabel ‘Power of 20 rb’.

“Setiap hari dia memasukkan 20 rb Rupiah (RM6.40) iaitu jumlah sepatutnya dibayar untuk rokok dan selepas setahun setengah, dia melihat isi ‘tabung’ itu – tidak perlu dinyatakan jumlah dikumpulkan, tetapi cukuplah untuk membeli sebuah motosikal,” katanya.

Menurut Dita, kisah berkenaan dikongsikan adalah sebagai dorongan dan inspirasi untuk orang lain yang mahu menghentikan tabiat merokok.

Berdasarkan satu data dari Badan Pusat Statistik (BPS) 2014 menyatakan bahawa perbelanjaan isi rumah masyarakat Indonesia memang sebahagian besar dihabiskan untuk makanan dan rokok.

Perbelanjaan isi rumah untuk rokok dianggarkan berjumlah 50,000 rupiah (RM16 sebulan).

Facebook Comments
(Visited 27 times, 1 visits today)
error: Content is protected !!